مراجع تشخیص مالیات و وظایف و اختیارات آن (ماده ۲۱۹ تا ۲۳۵)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۱۹

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

شناسایی و تشخیص درآمد مشمول مالیات،  مطالبه و وصول مالیات موضوع این قانون به سازمان امور مالیاتی کشور محول می‌شود که به موجب بند (الف) ماده (۵۹) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی،  اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ایجاد گردیده است. نحوه انجام دادن تکالیف و استفاده از اختیارات و برخورداری از صلاحیت‌های هر یک از ماموران مالیاتی و اداره امور مالیاتی و همچنین ترتیبات اجرای احکام مقرر در این قانون به موجب آیین‌نامه‌ای خواهد بود که حداکثر ظرف مدت شش ماه پس از تصویب این قانون به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور،  به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی خواهد رسید.

. قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۰

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

اصلاحات عبارتی زیر در این قانون انجام می‌شود:

۱- در مواد ذیل عبارت “سازمان امور مالیاتی کشور” جایگزین عبارت “وزارت امور اقتصادی و دارایی” می‌گردد.

مواد (۲۶)، (۲۹)، (۳۹)،  (۴۰)، (۴۱)،  (۵۷)،(۸۰)‌، (۱۱۴)،  (۱۵۴) و تبصره (۲) ذیل آن. مواد (‌۱۵۸)، (۱۵۹)  و تبصره ذیل آن. مواد (۱۶۰)،  (۱۶۳)،  (۱۶۴)،  (۱۶۶)،  (۱۶۹)،  (۱۷۶‌)، تبصره ماده  (۱۸۶) و  ماده (۱۹۱) ،  تبصره (۲) ذیل ماده (۲۰۳)،  ماده (۲۱۵) و تبصره‌های (۱) و (۲) ذیل آن و تبصره ماده (۲۳۰).

۲- در موارد زیر عبارت “ادارات امور مالیاتی” جایگزین واژه‌ها و عبارت‌های “مامور تشخیص”،  “ماموران تشخیص”، “ممیز مالیاتی”،”سرممیز مالیاتی”، “حوزه”، “حوزه مالیاتی”، “دفتر ممیزی حوزه مالیاتی”، “دفترممیزی” و “اداره امور اقتصادی و دارایی” می‌شود:

مواد (۲۶)،  (۲۷)،  (۲۹)،  (۳۱)،  (۳۴)،  (‌۳۵) و تبصره‌های (۲) و (۳) ماده (۳۸)،  ماده (۳۹) و تبصره ذیل آن،  مواد (۷۲) و (۸۰). تبصره‌های (۱) و (۲) ماده (۸۷)،  مواد (۸۸) و (۱۰۲)،  تبصره (۵) ماده (۱۰۹)، . مواد (۱۱۳)،  (۱۱۴)، (۱۱۷)، (۱۲۶) و (۱۵۴) و تبصره (۲) ان،  مواد (۱۵۶)، (۱۶۱)، (۱۶۲)،(۱۶۴)، (۱۷۰)، (۱۷۹)، (۱۸۳)، (۱۸۴)، (۱۸۵) و (۱۸۶) و تبصره ذیل آن،  مواد (۱۸۸)، (۲۰۸)، (۲۱۰)، (۲۱۱)،(۲۱۳)، (۲۱۴)، (۲۲۷)، (۲۲۹) و (۲۳۰) و تبصره ذیل آن،  مواد (۲۳۲)، (۲۳۳) و (۲۴۹)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۱

حذف شده است.(به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم ، مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۲

حذف شده است.(به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم ، مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۳

حذف شده است.(به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم ، مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۴

حذف شده است.(به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم ، مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۵

حذف شده است.(به موحذف شده است.(به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم ، مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)
جب قانون اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم ، مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۶

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر از طرف مودیانی که مکلف به تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان هستند موجب عدم رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان آنها که در موعد مقرر قانونی تسلیم شده است در مهلت مذکور در ماده (۱۵۶) این قانون نخواهد بود. در غیر این صورت،  درآمد مذکور در ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی قطعی خواهد بود.

تبصره به مودیان مالیاتی اجازه داده می‌شود در صورتی که به نحوی از انحاء در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه اشتباهی شده باشد، با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به رفع اشتباه اقدام و اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد تسلیم نماید و در هر حال تاریخ تسلیم اظهارنامه مودی تاریخ تسلیم اظهارنامه اول می‌باشد

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۷

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

در مواردی که اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان مودی حسب مورد قبول می‌شود و همچنین پس از تشخیص علی‌الراس و صدور برگ تشخیص  ، چنانچه ثابت شود مودی فعالیت‌هایی داشته است که درآمد آن را کتمان نموده است و یا اداره امور مالیاتی در موقع صدور برگ تشخیص از آن مطلع نبوده‌اند ، مالیات باید با محاسبه درآمد ناشی از فعالیت‌های مذکور تعیین و مابه‌التفاوت آن با رعایت مهلت مقرر در ماده (۱۵۷) این قانون مطالبه شود.

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۸

در مواردی که اظهارنامه یا ترازنامه و حساب سود و زیان مودی مورد قبول واقع نشود و یا اساسا مودی اوراق مزبور را در موعد مقرر قانونی تسلیم نکرده باشد،  مالیات مودی طبق مقررات این قانون تشخیص و مطالبه خواهد شد.

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۲۹

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

ادارات امور مالیاتی می‌توانند برای رسیدگی به اظهارنامه یا تشخیص هر گونه درآمد مودی به کلیه دفاتر و اسناد و مدارک مربوط مراجعه و رسیدگی نمایند و مودی مالیات مکلف به ارائه و تسلیم آنها می‌باشد و گرنه بعدا به نفع او در امور مالیاتی آن سال قابل استناد نخواهد بود مگر آنکه قبل از تشخیص قطعی درآمد معلوم شود که ارائه آنها در مراحل قبلی به عللی خارج از حدود اختیار مودی میسر نبوده است.

حکم این ماده مانع از آن نخواهد بود که مراجع حل اختلاف برای تشخیص درآمد واقعی مودی به اسناد و مدارک ارائه شده از طرف مودی استناد نمایند.

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۳۰

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

در مواردی که مدارک و اسناد حاکی از تحصیل درآمد نزد اشخاص ثالث به استثنای اشخاص مذکور در ماده (۲۳۱) این قانون موجود باشد اشخاص ثالث مکلفند با مراجعه و مطالبه اداره امور مالیاتی،  دفاتر و همچنین اصل یا رونوشت اسناد مربوط و هرگونه اطلاعات مربوط به درآمد مودی یا مشخصات او را ارائه دهند و گرنه در صورتی که در اثر این استنکاف آنها زیانی متوجه دولت شود به جبران زیان وارده به دولت محکوم خواهند شد. مرجع ثبوت استنکاف اشخاص ثالث و تعیین زیان وارده به دولت مراجع صالحه قضایی است که با اعلام دادستانی انتظامی مالیاتی و خارج از نوبت به موضوع رسیدگی خواهند نمود.

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۳۱

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

در مواردی که ادارات امور مالیاتی کتبا از وزارت‌خانه‌ها،  موسسات دولتی، شرکت‌های دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و شهرداری‌ها و سایر موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی اطلاعات و اسناد لازم را در زمینه فعالیت و معاملات و درآمد مودی بخواهند مراجع مذکور مکلفند رونوشت گواهی شده اسناد مربوط و هرگونه اطلاعات لازم را در اختیار آنان بگذارند مگر اینکه مسئول امر ابراز آن را مخالف مصالح ممکلت اعلام نماید که در این صورت با موافقت وزیر مسئول و تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی از ابراز آن خودداری می‌شود و در غیر این صورت به تخلف مسئول امر با اعلام دادستانی انتظامی مالیاتی در مراجع صالحه قضایی خارج از نوبت رسیدگی و حسب مورد به مجازات مناسب محکوم خواهد شد،  ولی در مورد اسناد و اطلاعاتی که نزد مقامات قضایی است و مقامات مزبور ارائه آن را مخالف مصلحت بدانند، ارائه آن منوط به موافقت دادستان کل کشور خواهد بود.

تبصره (اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷– در مورد بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری غیربانکی،  سازمان امور مالیاتی کشور اسناد و اطلاعات مربوط به درآمد مودی را از طریق وزیر امور اقتصادی و دارایی مطالبه خواهد کرد و بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری غیربانکی موظفند حسب نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی اقدام نمایند.

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۳۲

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

ادارات  امور مالیاتی و سایر مراجع مالیاتی باید اطلاعاتی را که ضمن رسیدگی به امور مالیاتی مودی به دست می‌آورند محرمانه تلقی و از افشای آن جز در امر تشخیص درآمد و مالیات نزد مراجع ذیربط در حد نیاز خودداری نمایند و در صورت افشا طبق قانون مجازات اسلامی با آنها رفتار خواهد شد.

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۳۳

حذف شده است ( به موجب قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۹۴/۰۴/۳۱)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۳۴

حذف شده است ( به موجب قانون اصلاح  موادی  از قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

قانون مالیاتهای مستقیم – ماده ۲۳۵

(اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷)

‌اداره امور مالیاتی مکلف است نسبت به مودیانی که بدهی مالیاتی قطعی خود را پرداخت نموده‌اند حداکثر ظرف پنج روز از تاریخ وصول تقاضای مودی مفاصا حساب مالیاتی تهیه و به مودی تسلیم کند.

 

 

 

منبع : سازمان امور مالیاتی

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!